A fi jucător profesionist de tenis presupune multe sacrificii. La fel ca în oricare sport, s-ar putea spune. Cu toate acestea, tenisul este o disciplină sportivă care implică mult mai multe eforturi. De la antrenamente extenuante și până la eforturi financiare – totul este posibil din dragoste pentru tenis!
Cât de greu este să devii un jucător profesionist de tenis?
În primul rând este vorba despre disponibilitatea financiară. Sportul de performanță impune sacrificii financiare. La un moment dat, până și Simona Halep a fost pusă în situația de a face un împrumut pentru performanță. Tatăl acesteia, Stere Halep, a împrumutat o sumă importantă pentru a-și ajuta fiica în drumul ei către locul 1 mondial. Acest lucru se întâmplă în 2011. Era o perioadă în care nici măcar nu existau comparatoare de credite online, precum Monily credite nebancare. Astăzi, este ușor să împrumuți bani, dar, drumul către performanță presupune la fel de multe sacrificii.
În al doilea rând, tenisul implică multe ore de antrenament. Jucătorii care au ajuns la nivelul de profesionism s-au antrenat minim 4 ore în fiecare zi. Programul zilnic al unui astfel de jucător cuprinde două ore de antrenament pe teren, o oră la sala de forță și o oră alocată exercițiilor de flexibilitate. Antrenorii jucătorilor profesioniști de tenis menționează că programul de antrenamente se dublează în perioada marilor turnee. În perioada premergătoare saltului la profesioniști, jucătorii amatori de tenis lucrează la îmbunătățirea performanțelor 6 zile pe săptămână.
În al treilea rând, tenisul de performanță începe încă din perioada copilăriei. Solicită o mare parte din timpul liber, așa că este mai mult decât un hobby. De altfel, îmbunătățirea aptitudinilor sportive trebuie începută de la o vârstă cât mai mică. În acest fel jucătorul dispune de mai mult timp pentru corectarea ineficiențelor și dezvoltarea unor abilități superioare pe teren. Participarea la turneele de juniori și cadeți, atât în competițiile oficiale, cât și în cele neoficiale, este un plus pentru orice jucător. Tenisul îi răsplătește în timp pe cei care au încredere în ei!
Sfaturi pentru a ajunge un jucător de top în tenisul profesionist!
Drumul către TOP 100 este dificil, iar cel către TOP 50 și TOP 10 este infernal. Ca să ajungi în TOP 3 mondial sau chiar locul 1, nu este nevoie doar de sacrificii și talent. Ci trebuie să adopți și o rutină de campion!
- Adoptă atitudinea marilor campioni și obiceiurile lor – concentrează-ți atenția pe îmbunătățirea aspectelor jocului, nu doar pe returnarea mingilor în teren. Fiecare element îmbunătățit contribuie pe termen lung la creșterea jocului în întregul său;
- Acceptă provocările jucătorilor talentați – vei avea de învățat de la aceștia și îți vei putea realiza o evaluare corectă a nivelului la care ești. Câștigând experiență, vei reuși să îți stabilești un stil de joc care să poarte amprenta ta personală;
- Evoluează sub îndrumarea unui antrenor profesionist – chiar dacă aceste aspect presupune eforturi financiare, rezultatele vor fi vizibile mult mai rapid în ceea ce privește jocul tău. Alege-ți un antrenor dedicat, nu unul care să lucreze simultan cu mai mulți jucători;
- Înțelege ce înseamnă să fii jucător profesionist de tenis – vârsta medie la care au început tenisul marii jucători ai lumii este de 6-7 ani. Mulți dintre ei s-au dedicat în totalitate acestui sport. Practic, se poate spune că au făcut un scop din aceasta. De aceea, toate sacrificiile lor au fost coordonate strict către îndeplinirea acestui scop.
Poate te întrebi care sunt recompensele pentru aceste sacrificii. Nu sunt doar de natură financiară, ci sunt și de natură morală. Un jucător profesionist de top nu este doar admirat și foarte popular. El devine un model pentru ceilalți. Cel mai bun exemplu este Simona Halep, care și-a construit o carieră pe foarte multe sacrificii. Dincolo de cele peste 20 de milioane de dolari acumulate în carieră, ea este jucătoarea emblematică pentru tenisul românesc. Tu crezi că dispui de tot ceea ce îți trebuie pentru a ajunge un jucător de tenis profesionist?