SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Masculin > Adrian Ungur > Cupa Davis – România – Spania 0-2: șansele ratate nu se întorc! Corespondență de la Marcu Czentye

Cupa Davis – România – Spania 0-2: șansele ratate nu se întorc! Corespondență de la Marcu Czentye

marius copil meci cluj
marius copil meci cluj
Marius Copil la Cluj

După aproximativ cinci ore și douăzeci de minute de joc, Spania conduce cu 2-0 la Cluj-Napoca și își confirmă statutul de mare favorită în această confruntare. Șansele României la victorie rămân doar pur teoretice, însă jucătorii noștri au lucruri pentru care trebuie să lupte în zilele următoare, precum onoare sau chiar un ascendent moral înaintea Jocurilor Olimpice, în cazul echipei de dublu.

Cu 40 de spanioli și circa 3000 de români în tribunele Sălii Polivalente, întâlnirea dintre România și Spania a debutat cu meciul dintre Marius Copil și Feliciano Lopez. Echilibrul nu a durat pentru mult timp, iar spaniolul s-a desprins la 4-1 în primul set. Însă Marius Copil n-a cedat într-atât de ușor și a egalat, minute mai târziu, la 4, grație unui as lovit cu o viteză de 236 de km/h.

Deși meciul a fost repetitiv în genere, traseele de joc fiind limitate, intensitatea nu a lipsit câtuși de puțin. După multe game-uri în care Feliciano și-a aplicat eficient serviciul-vole, iar Marius și-a găsit în passing-ul său un prieten de nădejde, s-a ajuns la tie-break. Acolo, tracul românului a cântărit decisiv, iar după un set lung de aproape o oră, Lopez prelua conducerea.

În al doilea set, serviciul lui Marius Copil a fluctuat mai mult, dar a întâlnit apogeul când conta mai mult, spre finalul manșei. La 4-4, Marius a salvat două mingi de break ce puteau fi cruciale, ca mai apoi să își adjudece setul cu 7-5, după 56 de minute, ca urmare a unor decizii neinspirate ale ibericului, în zona fileului.

Dând impresia că este îndurerat în zona cervicală, Feliciano Lopez a alternat perioadele bune de joc cu cele în care a părut absent, chiar indolent. Servind precis în clipele importante, spaniolul a reușit să pună un game în plus față de român, iar meciul continua pe principiul alternanței.

Probabil setul câștigat cel mai autoritar în acest meci a fost al patrulea, în care Marius Copil a servit fără cusur, iar Feliciano Lopez nu a putut decât să accepte că serviciul românului este imparabil, uneori.

Din nefericire, setul decisiv s-a încheiat în mod contrastant față de maniera în care a început. S-a mers cap la cap în setul 5, fără break-uri, până la 3-3. La 4-3 pentru Lopez, presiunea s-a dovedit prea mare pentru umerii lui Copil, iar Marius a cedat, rupând racheta în două imediat ce Feliciano s-a desprins la 5-3.

Încercând să-și restabilească liniștea interioară, Marius a salvat două mingi de meci, dar a greșit cu backhand-ul la a treia, o lovitură care l-a salvat în numeroase instantanee ale acestui joc.

După 3 ore și 41 de minute, meciul s-a încheiat cu scorul de 76 57 64 36 63, iar Marius Copil poate să se mândrească cu unul dintre cele mai bune meciuri prestate în Cupa Davis, dar nu are o altă alegere decât aceea de a accepta superioritatea unui Feliciano Lopez aflat într-o zi stranie, în care a părut lipsit de constanța mentală de care dădea dovadă altădată.

În al doilea duel al zilei, Adrian Ungur nu a izbutit să reziste în fața lui Roberto Bautista Agut, această întâlnire producând un așa-numit „meci fără istoric.” Chiar dacă meciul a conținut anumite puncte mai elaborate și a dat impresia de mai multă cursivitate decât primul, discrepanța valorică a fost imensă și imposibil de mascat.

Forehand-urile ambilor jucători au arătat excelent, în multe momente, dar Adrian a reușit să se impună rareori în acest duel. Mai rezistent în puncte și mai dornic de victorie, spaniolul s-a impus cu 63 62 61, după numai o oră și 37 de minute de joc.

Sarcina României în această confruntare aduce a imposibil, însă ne putem aștepta la cel puțin o victorie în zilele ce urmează. Să sperăm că aceasta va veni chiar sâmbătă, întrucât dublul nostru ar primi o injecție de moral pozitiv importantă înaintea Olimpiadei, iar șansele matematice ar fi în continuare existente.

Leave a Reply

Top