SUNTETI AICI
ACASA > EXCLUSIV > Corespondență de la Roland Garros: De ce nu-i place Soranei Cîrstea zgura, și ce spune despre marele meci cu Serena Williams

Corespondență de la Roland Garros: De ce nu-i place Soranei Cîrstea zgura, și ce spune despre marele meci cu Serena Williams


Sorana Cirstea

Ziua a patra a turneului de la Roland Garros a adus trei victorii importante pentru români. La două dintre acestea, calificarea Soranei Cîrstea în turul trei, unde o va întâlni pe Serena Williams, și la meciul câștigat de Horia Tecău, a asistat și corespondentul special al Doartenis.ro . Iată în continuare un reportaj savuros de la meciul Soranei Cîrstea, cu foarte multe informații din interior și foarte multe declarații ale jucătoarei noastre. Apoi, voi posta și articolul referitor la victoria perechii Tecău/ Mirnyi.

“Roland Garros-ul” a fost, este si va fi Grand Slam-ul preferat de romani: cele mai tari performante, cele mai mari victorii, cele mai spectaculoase momente… Sunt romani care s-au nascut in tenis pe zgura dar care nu adora French Open-ul: “…Roland Garros-ul este singurul, unicul Grand Slam Mix, un turneu unic pentru ca se joaca pe un fel de ciment [“hard”] care aluneca. Aici la Paris mingea sare in timp ce la Wimbledon, aluneca“, este dezinvolta si “fara perdea”, Sorana.

Pe terenurile secundare de la “Roland Garros” suprafatele de joc sunt, uneori, tot atat de iuti ca la US Open chiar daca ar trebui sa fie imbibate de ploaia care a cazut in ultima vreme la Paris. Anuntata cu zi de ploaie, runda a doua nu a fost fractionata de amanari ceea ce i-a creat o stare de confort Soranei Cirstea inaintea confruntarii cu Johanna Larsson, suedeza care a pus piedica unui duel romanesc pe zgura pariziana eliminand-o pe Monica Niculescu… “Are o dreapta buna se intoarce si pe partea de rever ca sa loveasca inside-out”, avea lectia invatata Sorana pentru un 3-0 luat ca start ideal in fata nordicei care se pregateste in America intr-o academie infiintata de antrenorul sau din statul Georgia.

Tactic aveam o lectie batuta in cuie cu antrenorul meu, Victor Ionita: primele doua mingi sa le joc pe reverul suedezei pentru ca apoi, deschizand terenul, sa plasez mingea pe forehand-ul ei in conditiile in care avea o mare distanta de acoperit“, descrie Sorana strategia unei partide supervizata de celebrul Gil Reyes, omul din spatele revenirii fenomenale traite de Andre Agassi de pe locul 141 mondial in postura de lider peste lumea tenisului. “Este mentorul meu, omul care aduce bucuria in incercarea mea de a aborda tenisul ca loc de munca dar si ca viata personala“, puncteaza Sorana care a tinut sa ia masa cu mexicanul purtator de clop intr-unul din restaurantele japoneze favorite de pe Champs Elyesse unde si-a comandat mancarea favorita, sushi.
“Gil stie ce zice”, spune Sorana despre uriasul bland care si acum poarta la gat imensul medalion “Sfanta Treime” primit de la Agassi. In momentul in care “pensionarul” legendar al fotbalului francez, Jean Pierre Papin, a luat loc in apropierea lui Reyes, Sorana nu a facut doar al doilea break pentru 5-1 ci si-a mentinut imediat serviciul ca sa aconteze mansa inaugurala. “…Larsson este agresiva, ii place sa stea in teren, sa ia si sa tina conducerea”, sintetizeaza Sorana, constienta ca suedeza nu va intra in colaps, motiv pentru care conduce pentru intaia oara in debutul setului secund. Virginia Ruzici apare in tribuna terenului 5 unde i se alatura lui Aurel Munteanu, fostul fotbalist al Sportului Studentesc impatimit de tenis si invitat special la Paris de francezi care i-au rezervat un loc in Tribuna Prezidentiala, chiar in vecinatatea lojei lui Ion Tiriac: “…sa-i dea sovietice”, este indemnul lui Munteanu din loja in care se gasesc Victor Ionita si Teo Cercel, antrenorul si preparatorul Soranei traducand exact tactica evidenta prin care Larsson sa fie jucata pe rever inclusiv la primul serviciu pe diagonala de “avantaje”.

“Cheia meciului a fost la 3-1 pentru mine in setul doi. M-am inmuiat, am jucat cu mingi prea scurte, am pierdut ritmul meciului” analizeaza Cirstea momentul cel mai greu de gestionat in care suedeza nu numai ca a egalat dar a si condus cu 4-3. “Dreapta este dominanta si face diferenta in jocul meu”, isi stie atuurile Sorana care s-a folosit de forehand pentru a manevra schimburile in favoarea ei mai ales ca Ionita ii tot striga din tribuna “sus, sus!”: “…este o problema a mea la lansarea mingii la serviciu care este, uneori, prea scurta si imi taie din unghiurile posibil de obtinut in careul advers, in special cu prima serva”, decodeaza Cirstea “cioturile-sfat” ale antrenorului.

Cu doua ghemuri “albe” legate dintre care ultimul break pentru 5-4, Sorana si-a facut cadou cu propriul serviciu calificarea in turul al 3-lea de la French Open unde este asteptata de Serena Williams. Interesant ca Sorana s-a antrenat cu Ana Ivanovic iar dupa 30 de minute Serena a aparut cu intregul ei alai, Mouratoglou, sparring-partenerul german si fizioterapeuta, pe terenul 12, unul dintre cele doar doua puse la dispozitie pentru incalzirea dinaintea partidelor “…Va fi complet alt meci dar incerc sa nu mai pun presiune pe propria-mi evolutie cand joc impotriva fetelor din fata”, constientizeaza Cirstea, stiind ca un asemnea meci ii poate schimba viata. “…nu se va opri lumea in loc daca o voi bate pe Williams si nici nu va fi o tragedie daca pierd” isi face curaj Sorana.

“Serena castiga incredibil de multe puncte cu serviciul. Iti ia aerul. Returul poate fi cheia acestei intalniri, in special pentru mine. Trebuie sa pun returul in teren“, diseca anticipativ Cirstea duelul ce va fi clar pe unul dintre cele doua mari arene ale “Roland Garros-ului”. “Turul acesta al treilea este unul muncit. Nu-mi place zgura, este ultimul turneu al anului pe aceasta suprafata si am toate motivele sa scot tot ceea ce este mai bun dintr-un asemenea Grand Slam“, concentreaza in aceste cuvinte Sorana intreaga-i ambitie, fara a-si trada visul unui nou “sfert” la Internationalele Frantei.

OFERTA ZILEI la EMAG: Acest aparat foto Nikon e redus cu 300 de lei, costand acum 800 lei. Are 16.1 MP si poate face si fotografii care pot fi redate pe monitoare compatibile 3D!

17 thoughts on “Corespondență de la Roland Garros: De ce nu-i place Soranei Cîrstea zgura, și ce spune despre marele meci cu Serena Williams

  1. Sa-mi fie iertata curiozitatea, dar cine este corespondentul? Pare cineva care acces prin diferite colturi pe terenurile de la Roland Garros. Multumesc.

    1. I-am promis ca nu ii divulg identitatea, si chiar nu pot face asta. De aceea nici nu ii spun numele, desi la ce corespondente ne ofera de acolo ar trebui sa i-l scriu cu majuscule de fiecare data cand am ocazia.
      Da, ai dreptate, e cineva care ii cunoaste bine pe romani, care are acces in lumea lor si la meciuri si inainte si dupa meciuri.

      1. ”Corespondentul secretos de la Paris!” 🙂 Atunci, la mai multe texte frumoase cu informatii la cald si la victorii frumoase ale romanilor ca sa aiba despre ce scrie!

  2. Nefiind specialist in tenis ma gandesc ce ar putea face ca macar sa fie competitiva in meciul cu Serena. Returul, asa cum zice si ea este clar important.Trebuie sa puna in primul rand mingea in teren la serviciul tare al Serenei si apoi sa lungeasca schimburile de mingi, cu mingi pe toate liniile. Nu stiu inca daca ea poate face asta pentru ca nu e prea rabdatoare. Multa bafta!

  3. O sa fie foarte greu , mai ales daca o gaseste pe Serena intr-o zi din aia in care e in transa , in care serveste doar asi ( si cum Serena cam e in transa in ultimul timp … 🙁 ) Oricum , hai Sori , sa faca macar o figura buna 😀

  4. 1) pe aurel munteanu l-am vazut la mai multe meciuri, nu doar la romani, si l-am vazut si in anii trecuti
    2) din meciuri ca cel cu serena, outsiderul nu are decat de castigat, nu are nici un motiv sa nu-si dea drumul la brat si sa nu loveasca relaxat, este o sansa si doar sa joci cu ei, daramite sa mai ai si satisfactia ca ai putea sa-i pui probleme
    3) in alta ordine, eu tot sper sa aud si ceva despre straini nu doar despre romani 🙂
    macar cand nu vom mai avea conationali in turneu, pentru ca va veni si vremea aia din pacate

    1. da, aurel munteanu mi se pare ca are si un apartament prin Paris. Eu am mare incredere in Sorana ca va face un meci bun contra Serenei.

Leave a Reply

Top